Blog

Pozor na podvody na internete. Nestaňte sa obeťou phishingu.

17. 10. 2024, 13:00

Predávate oblečenie po deťoch na Vinted alebo nakupujete niečo do domácnosti na Bazoši? Buďte obozretní. 

Phishingové útoky sa snažia ukradnúť peniaze, údaje z platobných kariet či získať prístup k citlivým údajom internet bankingu. 

Obľúbeným cieľom podvodníkov sú portály ako Bazoš.sk, Facebook Marketplace a v neposlednom rade Vinted. Útočníci predstierajú záujem o váš produkt alebo sa vám snažia niečo predať, následne posielajú odkazy na falošné stránky, pomocou ktorých vás ľahko okradnú o peniaze a vaše citlivé údaje.

Ukážky aktuálnych podvodov v praxi.

Podvodníci často napodobňujú oficiálnu stránku Packety a používajú komponentny, ktoré môžu byť mätúce. Komunikácii s neznámymi osobami na internete vždy venujte čas a pozornosť. V prípade, že ste ti neni istí postupom, informácie si overujte priamo na našom zákazníckom centre. 

Na inzertných portáloch podvodníci predstierajú záujem o tovar a ponúkajú, že sami objednajú kuriéra.

Ozvala sa vám osoba, ktorá má záujem o váš tovar a ponúka riešenia, ktoré sú vám podozrivé? Dávajte si pozor na komunikáciu na internete najmä v prípadoch, keď kupujúci ponúka vopred objednaného kuriéra, posiela vám v správe link na úhradu alebo si pýta vaše údaje. Pozrite si ďalšie ukážky z praxe. 

Nezadávajte číslo platobnej karty po kliknutí na neoverený odkaz.

Na inzertných portáloch podvodníci predstierajú záujem o tovar a ponúkajú, že sami objednajú kuriéra. Platbu navrhujú cez dobierku alebo priamo na účet. Potom pošlú falošný odkaz, ktorý vyzerá ako známa služba, a žiadajú citlivé údaje pod zámienkou odoslania peňazí. Buďte opatrní a overujte odkazy aj komunikáciu.

Zásielky odosielajte pomocou oficiálnej aplikácie Packeta.

Packeta umožňuje aj posielanie zásielok medzi fyzickými osobami. Avšak všetko potrebné, vrátane zadávania adresy a nastavenia výšky dobierky, ktorú chcete od príjemcu vybrať, zadávate výhradne vy, priamo v mobilnej aplikácii Packeta. 

Máte teda všetko pod kontrolou na displeji svojho mobilu. Akékoľvek podozrivé odkazy či webstránky od potenciálnych záujemcov môžete ignorovať. Balíček následne stačí vložiť do niektorého zo Z-BOXov alebo odniesť na výdajné miesto a počkať na vyplatenie dobierky na svoj účet.  

Odoslanie zásielky na dobierku cez oficiálnu mobilnú aplikáciu Packeta.

Plaťte len spôsobom, ktorý nemožno zneužiť.

Druhým tipom útokov sú podvodné e-maily alebo SMS, ktoré môžu vyzývať na kliknutie pod zámienkou kontroly alebo úhrady poplatkov. Packeta na svojom webe zverejnila niekoľko reálnych screenshotov z komunikácie, ktoré podvodníci rozposielali.

Phishingové textové správy lákali na prijatie finančných prostriedkov za fiktívnu dobierku, prípadne upozorňovali na neexistujúci problém so zásielkou, ktorú príjemca správy vôbec neočakával. Aj v týchto prípadoch odkaz smeroval na falošné platobné brány. 

Takýmto pokusom o podvod sa dá vyhnúť výberom vhodnej doručovacej metódy pri objednávaní z e-shopov. Packeta pri doručovaní na výdajné miesto alebo do niektorého zo Z-BOXov umožňuje za dobierku zaplatiť priamo v oficiálnej mobilnej aplikácii.

Žiadosti o platbu prostredníctvom SMS, e-mailu alebo webových stránok tak môžete ignorovať.

Nezabudnite si prečítať aj...


Zdieľať:

Rubriky